Co postavit na stůl během svátků?
Jelikož se vám snažím ukázat, že během svátků nemusí na stole stát hromada jednoduchého cukru a nasycených tuků, proto mám pro vás pár tipů na jídlo, které ráda chystám já.
Sušené švestky zapečené v sušené šunce
Ingredience:
- sušené švestky
- sušená šunka (Jamón, prosciutto..)
- rum
Švestky naložíme přes noc do rumu. Sušenou šunku si nakrájíme na proužky. Švestky balíme do šunky a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Poté pečeme na 180°C přibližně 10-13 minut.
Jeden kousek obsahuje zhruba:
- Bílkoviny
- 3g
- Sacharidy
- 8g
- Tuky
- 2g
Tzatziky
Tzatziky jsou skvělým způsobem na odlehčení vašeho stolu od tuků. Jsou výborné jak na pečivo, tak k nim můžete nachystat zeleninu na proužky a zeleninu si do nich namáčet.
Ingredience:
- řecký jogurt (500g)
- česnek (2ks)
- kopr
- citrónová šťáva
- koriandr
- sůl
- salátová okurka (1/2 ks)
Okurku nastrouhejte na jemném struhadle, osolte a nechte odležet. Poté vymačkejte přebytečnou vodu, česnek nastrouhejte najemno, nebo propasírujte. Ingredience přidejte k okurce a dobře promíchejte.
100g obsahuje zhruba:
- Bílkoviny
- 11g
- Sacharidy
- 7g
- Tuky
- 1g
RAW proteinové kuličky
Kuličky jsou svěže kyselkavé díky brusinkám a z kuliček získáte mimo jiné bílkoviny a dobré tuky. Z receptu uděláte čtyři kusy koulí. :) Chcete-li, aby kuličky obsahovaly více bílkovin jednoduše přidejte víc proteinu.
Ingredience:
- brusinky sušené (20g)
- rozinky sušené (20g)
- ovesné vločky (20g)
- vlašské ořechy (20g)
- chia semínka (5g)
- protein (10g)
- sójové mléko (20g) můžete použít jakékoliv jiné mléko, nebo vodu
Všechny ingredience rozmixujte, vytvořte kuličky. Aby byly kuličky krásné můžete obalit v kokosu.
Jedna porce obsahuje zhruba:
- Bílkoviny
- 6g
- Sacharidy
- 12g
- Tuky
- 4.5g
Veganské cookies
Tyto skvělé cookies jsou v Pýbornou variantou dezertu pro lidi s krevní skupinou A. A pro ostatní výborným způsobem jak si odlehčit od živočišných výrobků.
Ingredience:
- lněné semínko (5g)
- voda (3 lžíce)
- čekankový sirup (20g)
- med (10g)
- arašídové máslo (40g)
- třtinová melasa (60g)
- veganský protein (30g)
- špaldová mouka celozrnná (50g)
- kypřící prášek (1 lžička)
- hořká čokoláda (25g)
Postup: Nejprve si smíchejte lněné semínko se dvěma lžícemi vody a nechejte stranou. V misce si smíchejte arašídové máslo, s medem a čekankou. Přidejte lněné semínko a dobře rozmíchejte. Přidejte mouku, kypřící prášek, protein a lžíci vody a na kousky rozlámanou čokoládu. Je-li těsto příliš suché, tak přidejte ještě vodu. Těsto si rozdělte na 4 části. Udělejte kuličky a rozplácněte je tak, aby okraje byly vyšší jak střed. Pečte v předehřáté troubě na 180°C 10-11 minut.
Jedna sušenka obsahuje zhruba::
- Bílkoviny
- 11g
- Sacharidy
- 15g
- Tuky
- 9g
Dále můžete využít například listové těsto. Z listového vyválíte placku rozkrojíte si jej na čtverečky. Čtverečky si dáte předpéct do trouby potom můžete potřít směsí z rozmixovaných rajčat a bylinek a nahoru dáte rozpéct tvarůžky či mozzarellu, nebo nízkotučnou mozzarellu. Tvarůžky neobsahují téměř žádný tuk a jsou společně s mozzarellou skvělým zdrojem bílkovin.
Přeji vám, ať se dílo vydaří a krásné svátky.