Co postavit na stůl během svátků?

Jelikož se vám snažím ukázat, že během svátků nemusí na stole stát hromada jednoduchého cukru a nasycených tuků, proto mám pro vás pár tipů na jídlo, které ráda chystám já.

Sušené švestky zapečené v sušené šunce

Ingredience:

  • sušené švestky
  • sušená šunka (Jamón, prosciutto..)
  • rum

Švestky naložíme přes noc do rumu. Sušenou šunku si nakrájíme na proužky. Švestky balíme do šunky a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Poté pečeme na 180°C přibližně 10-13 minut.

Jeden kousek obsahuje zhruba:

Bílkoviny
3g
Sacharidy
8g
Tuky
2g

Tzatziky

Tzatziky jsou skvělým způsobem na odlehčení vašeho stolu od tuků. Jsou výborné jak na pečivo, tak k nim můžete nachystat zeleninu na proužky a zeleninu si do nich namáčet.

Ingredience:

  • řecký jogurt (500g)
  • česnek (2ks)
  • kopr
  • citrónová šťáva
  • koriandr
  • sůl
  • salátová okurka (1/2 ks)

Okurku nastrouhejte na jemném struhadle, osolte a nechte odležet. Poté vymačkejte přebytečnou vodu, česnek nastrouhejte najemno, nebo propasírujte. Ingredience přidejte k okurce a dobře promíchejte.

100g obsahuje zhruba:

Bílkoviny
11g
Sacharidy
7g
Tuky
1g

RAW proteinové kuličky

Kuličky jsou svěže kyselkavé díky brusinkám a z kuliček získáte mimo jiné bílkoviny a dobré tuky. Z receptu uděláte čtyři kusy koulí. :) Chcete-li, aby kuličky obsahovaly více bílkovin jednoduše přidejte víc proteinu.

Ingredience:

  • brusinky sušené (20g)
  • rozinky sušené (20g)
  • ovesné vločky (20g)
  • vlašské ořechy (20g)
  • chia semínka (5g)
  • protein (10g)
  • sójové mléko (20g) můžete použít jakékoliv jiné mléko, nebo vodu

Všechny ingredience rozmixujte, vytvořte kuličky. Aby byly kuličky krásné můžete obalit v kokosu.

Jedna porce obsahuje zhruba:

Bílkoviny
6g
Sacharidy
12g
Tuky
4.5g

Veganské cookies

Tyto skvělé cookies jsou v Pýbornou variantou dezertu pro lidi s krevní skupinou A. A pro ostatní výborným způsobem jak si odlehčit od živočišných výrobků.

Ingredience:

  • lněné semínko (5g)
  • voda (3 lžíce)
  • čekankový sirup (20g)
  • med (10g)
  • arašídové máslo (40g)
  • třtinová melasa (60g)
  • veganský protein (30g)
  • špaldová mouka celozrnná (50g)
  • kypřící prášek (1 lžička)
  • hořká čokoláda (25g)

Postup: Nejprve si smíchejte lněné semínko se dvěma lžícemi vody a nechejte stranou. V misce si smíchejte arašídové máslo, s medem a čekankou. Přidejte lněné semínko a dobře rozmíchejte. Přidejte mouku, kypřící prášek, protein a lžíci vody a na kousky rozlámanou čokoládu. Je-li těsto příliš suché, tak přidejte ještě vodu. Těsto si rozdělte na 4 části. Udělejte kuličky a rozplácněte je tak, aby okraje byly vyšší jak střed. Pečte v předehřáté troubě na 180°C 10-11 minut.

Jedna sušenka obsahuje zhruba::

Bílkoviny
11g
Sacharidy
15g
Tuky
9g

Dále můžete využít například listové těsto. Z listového vyválíte placku rozkrojíte si jej na čtverečky. Čtverečky si dáte předpéct do trouby potom můžete potřít směsí z rozmixovaných rajčat a bylinek a nahoru dáte rozpéct tvarůžky či mozzarellu, nebo nízkotučnou mozzarellu. Tvarůžky neobsahují téměř žádný tuk a jsou společně s mozzarellou skvělým zdrojem bílkovin.

Přeji vám, ať se dílo vydaří a krásné svátky.